A programot az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálja a megyei könyvtárak közreműködésével

KönyvtárMozi köszöntő

Kedves Könyvtárhasználók!

Nagy örömömre szolgál, hogy egy nagyszerű, új lehetőséget, a KönyvtárMozit kínálhatjuk mostantól Önöknek. Mindig fájó szívvel gondoltam arra, hogy azok a hazai értékes alkotások, filmek, amelyekben sok élmény és érték kerül megjelenítésre, nem tudnak széles körben eljutni Önökhöz. Nemzeti célkitűzésünk, hogy ezen változtatni tudjunk. A most induló KönyvtárMozi projekt azt a lehetőséget teremti meg, hogy országszerte, a kistelepüléseken található könyvtárakban Önök is megismerhetik ezeket a kiváló hazai filmeket, amely egy széles körű kulturális együttműködés eredménye.

Bízom abban, hogy a könyvtárosok komoly háttérmunkája, a hazai könyvtári rendszer hatékony működése folyamatosan nyújtja a jövőben Önöknek a jobbnál-jobb alkotásokat.
Kérem, hogy vegyék igénybe, jöjjenek, nézzék meg a filmeket, vigyék haza a könyvtárak által nyújtott új szolgáltatások jó hírét és a minőségi kulturális értékeket.

Budapest, 2015. szeptember 25.
Dr. Hoppál Péter
kultúráért felelős államtitkár
Emberi Erőforrások MinisztériumaMi a NAVA?

A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású illetve magyar vonatkozású (hungaricum) műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió.
A NAVA ezenkívül befogad egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak mint a kulturális örökség részeinek megőrzését.

Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. A Nemzeti Audiovizuális Archívumot 2005 novembere és 2011 augusztusa között a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. üzemeltette. Jelenleg az MTVA Digitalizáicós Műhely Kft. az archívum fenntartója.

A NAVA működését a 2004. évi CXXXVII. törvény szabályozza, a szerzői jogokhoz kapcsolodó feladatait a 117/2004. (IV. 28.) Kormány rendelet, az audiovizuális műsorszámok felújításának, valamint szolgáltatásának műszaki, minőségi és egyéb követelményeit pedig a 52/2007. (V.17.) GKM-OKM együttes rendelete határozza meg.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül – archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek a könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelent) tekinthetők meg. Az oktatási intézményekben található NAVA-pontok az adott intézmény diákjai, tanárai, hallgatói és kutatói számára állnak rendelkezésre, a nyilvános könyvtárak, múzeumok NAVA-pontjai pedig bárki számára szabad hozzáférést jelentenek az archívum gyűjteményeihez.

A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.

Mi a NAVA-PONT?

A NAVA feladata, hogy a nyilvánosság számára visszakereshetővé és hozzáférhetővé tegye az elektronikus médiában keletkezett kulturális értékeket.

A NAVA gyűjteményei a törvényi előírásoknak megfelelően nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakból, iskolai oktatás célját szolgáló intézményekből, muzeális intézményekből, levéltárakból, valamint kép- és hangarchívumokból érhetők el szabadon. Ezek a NAVA-pontok.

A katalógus – műsorok adatai, egyperces szabad betekintő – szabadon hozzáférhető és kereshető az interneten, a benne található műsorokat pedig NAVA-pontokban lehet megtekinteni.

A NAVA-pontok tehát oktatási, könyvtári, múzeumi intézményekben található számítógépes terminálok, ahol a NAVA archívuma nem csak kereshető, hanem a benne található műsorok a szerzői jogi törvényekkel összhangban meg is tekinthetők.